AKTUELLE REJSER


Sommerhøjskole med Thomas Harder og Nils Arne Sørensen - '24
  Store oplevelser i Alto Adige – Norditalien   22. - 30. ju....

Uge 40: Valg mellem sprog, madkurser, maling/akvarel og vandring i naturparken
    Nu også direkte fly fra BILLUND -og selvfølgelig også fra Kastrup       ....

Uge 38: Valg mellem akvarel med Nina Ferlov, sprog, madkurser og vandring.
    Efter succesen i 2022 og 2023 er vi glade for at kunne udbyde et nyt  ....

Italienske uger - Århus - 2024
Se mere på Foreningen Società Dante Alighieri's hjemmeside på dette LINK Læs ....

Uge 41/42, 2024: KOKKESKOLE, AKVAREL eller SPROGSKOLE
  8. - 15. oktober 2024   (Se tilsvarende kursus 7.- 14. maj 2024....

18-25 maj. 2024: Sprogkursus ved Adriaterhavet!
      NU OGSÅ MED MULIGHED SPROGKURSUS MED UNDERVISR FRA PALAZZO MAL....

Højskolen på Sicilien
  Se de mange spændende rejser til Sicilien 2004 på dette LINK   ....

Maj 2024: KOKKESKOLE, AKVAREL, SPROG , VANDRING
    NYT OG GODT! DIEKTE FLY FRA BILLUND og KASTRUP Vi kan nu tilb....

Rom marts 2024: Antikken og moderne Arkitektur
    Rom 2024: Antikken og moderne Arkitektur   2. – 8. marts 2024....

Foråret 2024 i farverige, italienske haver og parker.
Vi kan nu igen udbyde en pragtfuld haverejse til Italien.   Fascinerende haver i Norditalien f....

18-25 maj. 2024: Bridgehøjskole- og/eller Golfrejse til Italien med Mads Krøjgaard
      NB: BRIDGE - Kun  2 pladser tilbage   Kom på vores....

7.- 14 maj NYT: Vandringer i naturparken Casentinese
    NYT OG GODT! Vi kan nu tilbyde vandringer i naturparken Casentinese....
    
 

Foråret 2024 i farverige, italienske haver og parker.

En uge i foråret 2024 med have- og kulturhistoriker, Ole Fournais på haverejse i Norditalien

Vi kan nu igen udbyde en pragtfuld haverejse til Italien.

 

Fascinerende haver i Norditalien foråret 2024

24. april. - 1. maj 2024

 

 

TILMELDING og betaling af depositum via dette LINK

Husk at have Dankort og gyldigt pas parat.

 

Det er igen lykkedes at lokke den erfarne havehistoriker Ole Fournais til at arrangere og lede en rejse for Italien Information Service AS

 

Pris pr. person i dobbeltværelse: kr. 14.840, -

Tillæg for enkeltværelse: kr. 1.620, -

 

Prisen dækker: Fly Kastrup-Milano t/r, hotel m ½-pension hver dag, samt en dag frokost på 'ris-gården', al transfer i Italien, alle udflugter og entreer, som er nævnt i programmet.

Det vil være en god ide at tilmelde sig meget hurtigt, da der bliver rift om pladserne på denne enestående og flotte rejse, som finder sted netop når de italienske haver er i fuldt flor.

 

Direkte SAS-fly fra Kastrup til Milano:

 

Den 24. april fra Kastrup  kl. 08.25 med ankomst 10.30.

Den 1. maj fra Milano kl. 20.05 med ankomst Kastrup kl. 22.05

 

 

Vi bor på disse to dejlige hoteller:

 

 

Magggioresøen : Hotel Pesce d'Oro, Verbania - 3 *  

Comosøen Hotel Bazzini, Tremezzo

 

 

Fascinerende haver i Norditalien

 

Frodige haver i betagende landskaber. Med taxabåd på eventyrlige havebesøg. Thorvaldsen og italiensk renæssance.

 

Ved de store søer i Norditalien danner Alperne en naturlig grænse mod nord og skaber her et specielt klima, hvor bjergvæggene kaster solvarmen tilbage til landskabet med søerne, slottene og haverne.

Neden for Alperne breder landskabet sig ud og bliver nærmest helt fladt. Gennem årtusinder har floden Po på godt og ondt været en livsnerve for den tæt boende befolkning, som udviklede både landbrug, håndværk og industri til så højt et niveau, at området blev et forbillede for både Centraleuropa og Middelhavslandene i perioden fra ca. 1100 til 1600.

 

Det er i denne periode – også kaldet renæssancen efter interessen for at genskabe ideerne fra den klassiske Oldtid – at de berømte haver bliver til. Derfor indeholder haverne ofte de samme elementer :  statuer, vand, trapper, mindre haverum osv., som er karakteristisk for slot eller villa, som det har heddet lige siden Oldtidens Rom.

Gennem alle årene er villaerne bygget på de svalende bjergskråninger med haverne opdelt i rum eller direkte anlagt på terrasser. Dermed opstår nogle formidable synsindtryk, ofte med udsigt langt omkring og altid med inddragelse af det åbne landskab.

 

Langt senere kom mange velhavende vesteuropæere - som en del af deres dannelse og uddannelse - på gennemrejse på vej til Rom. De blev ofte begejstret for Norditalien på grund af det milde og behagelige klima, de mange kulturelle seværdigheder og de smukke landskabsoplevelser. Især englænderne vendte i slutningen af 1700tallet og gennem hele 1800tallet hjem med mange haveideer, som blev omsat til engelske forhold og siden har været en fast del af de berømte engelske landskabshaver. Det gælder f.eks. pergolaer, vandtrapper og andre vandanlæg i haver og parker. Derfor vil den, som glædes over engelske havetraditioner, nikke genkendende til mange af de haveelementer, vi støder på i Norditalien.

 

Vi bor ved søerne ”Maggiore” og ”Como”, hvor vi besøger nogle ganske enestående haver, som hører til blandt de allerbedste anlæg i Europa. For at få de bedste oplevelser af det enestående landskab, skal vi ikke se det hele fra vinduet i en bus. Men i stedet rejser vi ofte med ”motoscafi” = de populære mindre taxabåde, som ses på alle søer i Mellem- og Sydeuropa. I Italien er både kaptajnen og selve båden til godkendelse hvert år, – og rejselederen har gennem mange år udelukkende positive erfaringer med dem.

 

 

Dagsprogram

 

 

1.dag : Med SAS fra Kastrup kl. 08.25 direkte til lufthavnen, Malpensa, hvorfra vi  straks kører til landsbyen Lainate, hvor vi holder frokostpause. Derefter besøger byens verdensberømte slot, Villa Litta, som er en blanding af renæssance og barok – både inde og ude. I parken oplever vi de finurlige overraskelser i form af talrige springvand, som gennem århundreder har skabt bestyrtelse – og ikke mindst latter. I de spændende grotter og loggia oplever vi de ganske specielle udsmykninger med inspirationer fra havet.

Herefter kører vi til den vestlige bred af den 212 km2 store Maggiore-sø, hvor vi i de lave bjerge oven for Stresa besøger rejsens højest beliggende have : “Giardino Alpinia”. Dette private haveanlæg på godt 4 ha drives af en fond med flere end 600 bjergelskende plantearter og er usædvanligt smukt placeret. Herfra har vi nogle betagende udsigter over hele Maggiore-søen plus de omgivende bjergområder.

Herefter kører vi den korte tur til indkvartering og middag på vort hotel i Verbania.

 

2. dag:

Da vi bor ned til søbredden, går vi direkte ombord i en taxabåd for at sejle over til udkanten af Stresa. Her oplever vi den store kommunale park, “Villa Pallavicino”, som både rummer en mindre zoologisk have og ikke mindst en flot samling af eksotiske træer og buske, som sammen med store farverige blomsterbede skaber en stor attraktion.

 

Nede igen spadserer vi på den smukke promenade ind til den meget turistbesøgte og atmosfærefyldte by, Stresa, hvor adskillige berømtheder har ferieret : den britiske dronning Victoria, de skandinaviske og russiske kongelige plus en lang række politikere, skuespillere og kunstnere.

Efter frokostpause i Stresa - med talrige små og hyggelige spisesteder - sejler vi med taxabåd rundt om pynten ved Verbania til "Villa Taranto", som med sit godt 20 ha store anlæg byder på enestående oplevelser med over 20.000 plantearter. Parken har stærkt skrånende terræn med slugter, idylliske haverum og smukke udsigter. Blandt fagfolk regnes denne have blandt de bedste botaniske haver i Europa med en efter italienske forhold meget høj plejestandard. Efter god tid her bringer båden os tilbage til hotellet.

 

3. dag: Vi sejler med taxabåd fra hotellet direkte over til øen, Isola Bella, som siden 1500tallet har tilhørt fyrsteslægten Borromeo, som opførte et eventyrslot på, hvad der oprindeligt var en gold klippeknold. Her ser vi imponerende kunstsamlinger og smukke interiør. Og haven er ikke mindre imponerende: al jorden blev sejlet herover fra fastlandet og derved skabte man et eventyrligt haveanlæg ! På grund af varmen fra den store sø har øen milde vintre og behagelig luftfugtighed om sommeren, så der er en overvældende vegetation. På syv niveauer blev anlagt en stramt opbygget have fuld af kontraster, mange blomster og buske, et helt teater med obelisker, nicher, skulpturer og en stor samling påfugle – I sandhed et enestående haveanlæg!

 

Frokosten indtager vi på naboøen, Fiskernes Ø – naturligvis kendt for de mange og gode fiskeretter.

 

Efter endnu en kort sejlads kommer vi til hvad der oprindeligt blot var en køkkenhave, ”Isola Madre”, som er en helt anden verden. Men både søen, de omgivende bjerge og ejeren er de samme : i være dage er øerne ejet af den italienske stat. I midten af 1800tallet blev parken ændret til et såkaldt pittoresk anlæg inspireret af engelske havetraditioner. Samtidig købte Borromeofyrsten  gennem årtier flere tusinde frø, småplanter og træer fra store dele af den subtropiske og tropiske verden. Planterne trives stadigt fint i det gunstige klima i læ af Alperne. Øen måler kun ca. 330 x 220 meter, men omfatter i de geografiske afsnit alligevel en stor samling palmer, bananer, azaleaer, rhododendron, magnolia og påfugle o.m.a. Vi får også lejlighed til at se villaens indre blandt andet en sjov udstilling af dukker og dukketeatre.

 

4. dag : Denne dag forlader vi for en stund søen og kører mod syd ned på den vidtstrakte Po-slette, hvor floden af samme navn gennem årtusinder bogstavelig talt har skabt grobund for et højt udviklet landbrug.

Allerede i Oldtiden dyrkede flittige bønder et stort udvalg af afgrøder i den frodige jord skabt af flodens aflejringer. - I visse tilfælde kan man også i vore dage høste 2 afgrøder på samme år.

I mange hundrede år har man i området syd for nutidens Milano og Torino dyrket ris i særdeles store mængder - og gør det stadigt!

Langt ude mellem tusinder af overrislede jordlodder besøger vi det tidligere kloster “Principato de Lucedio”, hvor vi hører om risdyrkningens mange facetter og oplever det delvist renoverede klosterkompleks.

Selvfølgelig består vores frokost denne dag af lokalt skabte “risotto” - med småkager lavet på basis af ris.

- Hvis tiden tillader, kører vi på vejen tilbage til hotellet langs med den fascinerende Orta-sø med betagende udsigter og uspolerede miljøer.

 

5. dag: Vi tager vores bus med på færgen over Maggioresøen til Laveno og kører ind mellem bjergene til ”Villa Cicogna” nord for Varese. I over 400 år har dette sted været ejet af  Mozzonislægten, og grev Jacopo tager selv imod ved den frescoudsmykkede slotsport med oplysninger om stedets historie, havens udvikling og pleje. Dette stilrene anlæg rummer bl.a. en fornem trappeformation og nogle vellykkede haverum, helt afskærmet med hække, tufmure og balustrader. Grev Jacopo viser rundt i det smukke gamle hus, og vi ser også haverne fra villaens vandtrappe, som nu er under restaurering.

 

Vi spiser en lidt sen frokost i Como, hvor vi har et par timer på egen hånd. I mere end 200 år har Como været en afgørende og indflydelsesrig handels- og industriby mellem Posletten og Alperne og var det vigtigste italienske indenlandske handelsknudepunkt med fine forbindelser mod nord til Tyskland, mod vest til Frankrig, mod øst til Venezia og Verona og mod syd til Milano og Firenze. I lange perioder var byen et berømt centrum for den italienske silkeproduktion, og der er stadig masser af silkebutikker i byen, som også byder på en skole med design af silkevarer og et silkemuseum. Den gamle bymidte rummer flere yderst seværdige kirker, museer og nogle silkefirmaer, som sammen med den harmoniske søpromenade har gjort byen verdensberømt. Desuden rummer Como også en række fashionable butiksgader.

 

Sidst på eftermiddagen kører vi langs Comosøens vestlige bred til indkvartering og middag på vort næste hotel ved Tremezzo.

 

6. dag: En taxabåd landsætter os på spidsen af halvøen ved Ossuccio midt i Comosøen. Her besøger vi det tidligere kloster ”Villa Balbianello”, som er blevet brugt i adskillige spillefilm. Omgivet af søen på tre sider fornemmer vi stilheden, nyder de smagfulde planter og beundrer harmonien mellem hus, have, landskab og arkitektur – en betagende oplevelse.

 

Derefter sejler vi til Bellagio, hvor vi ad idylliske trappegader går op til det tidligere fyrsteslot ”Villa Serbelloni” – nu ejet af Rockefellerfonden.

 

Her tilbringer mange forskere længere perioder i ro og fred for at arbejde med videnskabelige projekter. Omgivelserne: haven, parken og udsigterne giver masser af inspiration. Den stærkt skrånende have, søen på tre sider og de snedækkede Alper i baggrunden går op i en højere harmoni – deraf navnet ”Bellagio” = den smukke sø.

 

Efter frokostpause i de pittoreske trappegader går vi de ca. 450 meter fra havnen til ”Villa Melzi dEril”, som blev bygget 1808-1810 af den italienske vicepræsident Melzi dEril. Haven kombinerer på fornem vis italiensk terrasseanlæg med landskabelig engelsk havestil.

 

Søbredden domineres af en sirligt klippet allé af plataner afbrudt af en maurisk pavillon. Skråningerne bag slottet præges af store grupper af azaleaer og rhododendron. Enorme palmer og ahorn leder den besøgende til havens nordende med umiskendelig japansk inspiration. Taxabåden bringer os tilbage til aftensmad på hotellet.

 

7. dag: Med taxabåd sejler vi over søen til Varenna på østkysten til de yndige haver ”Villa Monastero” og ”Villa Cipressi”. Begge haver er meget blomsterrige og har syv-otte terrasser præget af overraskende, hyggelige udsigtspunkter og med en mængde klatre- og slyngplanter, som aldeles indhyller klippevæggen i farver og dufte. Begge villaer bruges til kongresser, møder og lignende, men er egentlig bygget som residens for adelige familier – naturligvis med stemningsfulde små opholdsrum. I Varennas mange trappegader finder vi talrige spisesteder  til vores frokost – mange med betagende udsigter mod de sydvendte skråninger af Alperne.

 

Herefter kommer vi med taxabåd til ”Villa Carlotta” oprindeligt fra ca. 1700 og med marmorværker af Thorvaldsen bl.a. kopi af Alexanderfrisen desuden fantastiske udsigter fra de øverste etager. Selve haveplanen er nøje præget af det stejle terræn derfor de fire terrasser med hver sit særpræg og af de betagende udsigter til Bellagiokysten. Parken rummer meget store plantesamlinger og talrige små stier alle med skjulte siddepladser. Meget høje og blomsterrige  azaleaer, rhododendron, kameliaer og kalmia blander sig med fine nåletræer, en dramatisk bregneslugt, en større samling stenbedsplanter og en nyanlagt japansk inspireret havedel. Haven ved ”Villa Carlotta” regnes med rette blandt de bedste i Norditalien.

 

8. dag: Bussen bringer os op til det tyskitalienske kulturinstitut, ”Villa Vigoni” i bakkerne oven for Menaggio. Her ser vi på dramatiske skråninger nogle meget fine plantesamlinger, et par marmorværker af Thorvaldsen og smukke udsigter over store dele af Comosøen.

 

Vi oplever den betagende stemning i denne frodige have med en overraskende atmosfære af grønne nuancer, blomsterrige partier, kraftige klatreroser det hele omgivet af læskabende bjerge og med fabelagtige syn ned over søen.

 

Frokostpausen holder vi nede i Menaggio, som er kendt  for den smukke søpromenade og for de fascinerende udsigter over søen og mod bjergene.

 

Turens sidste besøg gælder Konrad Adenauers sommerresidens, Villa La Collina, som med sine smalle stier, store træer og talrige azaleaer, rhododendron m.m. var en fredelig oase for den mangeårige tyske kansler. I dag holder man konferencer og seminarer på stedet.

 

Her tager vi afsked med den fascinerende stemning ved Comosøen og flyver hjem med aftenfly fra Malpensa til Kastrup.

 

Ved bestillingen betales et ikke-refunderbart depositum på kr 3.000

 

Tilmelding og betalingaf depositum via dette LINK

HUSK at have dankort og gyldigt pas parat.

 

NB: Vores billetbureau har i år hævet billetgebyret til kr. 375.- Men ved bestilling senest den 1. februar, slipper man for billetgebyret således: På næstsidste side i bestilling/betaling indtastes denne rabatkode: GEBYR

Så falder prisen med kr. 375,-

Cirka seks uger før afrejsen sendes  automatisk anmodning af restbeløbet. Anvend det personlige link, som vil være i den tilsendte mail.

Senere følger drypvist en mængde praktiske informationer vedr. rejsen. I ugen op til afrejsen fremsendes via e-mail flybillet og information om mødested i lufthavnen, samt de sidste praktiske oplysninger.

 

Afbestillingsregler

Ved framelding 6 uger før afrejsen refunderes 50% af rejsens pris og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Ved framelding senere end 4 uger før rejsen tilbagebetales det indbetalte beløb kun, hvis rejsen sælges til anden side, og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Vi anbefaler derfor, at man undersøger sine egne forsikringer nøje. Hvis man ikke er dækket, så anbefaler vi at man tegner en Afbestillingsforsikring. Gennem IIS tilbydes Danmarks bedste og billigste forsikring, der dækker på vanlige vilkår: ved pludselig opstået og alvorlig, lægedokumenteret sygdom hos deltager eller hos dennes nærmeste familie. Tjek først, om du allerede er dækket på anden vis; ellers kan du tegne en god forsikring gennem dette LINK.

 

NB: Fra januar 2008 dækker Det Gule Kort ikke længere hjemtransport ved sygdom; men det det gør voresforsikring. Så HUSK at tegne både en AFBESTILLINGS- og en FERIEREJSEFORSIKRING! Evt. gennem dette LINK.

 

HUSK: STRAKS at bestille det ”Blå sygesikringsbevis” hos Kommunens Borgerservice – det ”Gule” kender de ikke rigtigt i Italien. Husk også, at den offentlige sygesikring ikke længere dækker som tidligere. Undersøg derfor egen forsikring vedr. evt. syge-hjemtransport – eller tegn en Årsrejseforsikring gennem dette LINK

 

GDPR-nyt

På sidste side i tilmeldingen, har du mulighed for aktivt at angive, om vi må udforme en deltagerliste med følgende information: Navn, postnummer, by og e-mail-adresse. Vi vil aldrig opgive vejnavn og heller ikke telefonnummer.

Listen sendes kun til de øvrige deltagere, må ikke deles med 3. part og skal i øvrigt destrueres ved hjemkomsten fra en rejse. En deltagerliste giver mulighed fx for at aftale fælles kørsel til lufthavn og andre, hyggelige fordele.

Det er helt frit, om man vil stå på listen eller ikke.

 

 

NB: Såfremt Udenrigsministeriets Rejsevejledninger skulle fraråde rejsetidspunket og destinationen, refunderes hele det indbetalte beløb uden bøvl og besvær.

 

 

Italien Information Service (IIS) optræder som agent for de i rejserne deltagende luftfartsselskaber, og det er alene disse, der har ansvaret for transportens korrekte gennemførelse.-   Tranebærkæret 9   -   DK-8220 Brabrand   -  Tel (+45) 8626 1666  -  Fax (+45) 8626 2227  -  [email protected]